16 Iunie 2017Sursa: ipj olt

VACANŢĂ DE VARĂ ÎN SIGURANŢĂ

VACANŢĂ DE VARĂ ÎN SIGURANŢĂ

 

 

Protecţia unităţilor de învăţământ, a elevilor şi personalului didactic, toate sintetizate în sintagma „siguranţa în şcoli”, constituie o preocupare permanentă pentru poliţişti.

Dat fiind faptul că pentru elevi urmează vacanța de vară, perioadă în care vor fi mai puţin supravegheaţi de către părinţi şi deloc de către profesori, poliţiştii vor continua activităţile preventive, recomandându-le acestora cum să procedeze pentru a evita să devină victime ale unor infracţiuni, precum şi riscul la care se expun dacă devin predispuşi la săvârșirea unor astfel de fapte.

 

POLIȚIȘTII OLTENI RECOMANDĂ ELEVILOR:

Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant!

Nu intraţi în anturaje dubioase!

Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător!

Nu primiţi nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii!

Evitaţi frecventarea locurilor şi mediilor unde se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc!

Atenţie la „lumea virtuală”!

 

RECOMANDĂRI PENTRU PĂRINŢI:

Discutaţi liber cu fiul/fiica dumneavoastră despre ce are voie şi ce nu are voie să facă în această perioadă.

Asiguraţi-vă că ştiu numele complet al părinţilor, numerele de telefon, adresa, pe care le pot divulga doar în situaţia în care s-au rătăcit. Învăţaţi-i cum să reacţioneze în cazul în care se pierd.

Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi în zonele aglomerate!

Învăţaţi-i să evite compania străinilor şi să anunţe o persoană de încredere atunci când cineva îi face să se simtă inconfortabil!

POLIȚIA RUTIERĂ RECOMANDĂ CELOR MICI:

Să nu se joace pe drumurile publice sau în apropierea acestora şi să aleagă locurile special amenajate în acest sens, unde nu circulă maşini (parcurile, terenurile de sport, curtea şcolii sau a grădiniţei etc.)!

Să nu se deplaseze cu rolele/ skate-board-ul pe partea carosabilă a drumurilor publice!

După căderea întunericului sau în alte condiţii de vizibilitate redusă, să folosească îmbrăcăminte de culoare deschisă, care îi face mai vizibili în lumina farurilor!

Dacă circulă cu bicicleta, să evite zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic mare, iar în intersecţii să respecte semnificaţia indicatoarelor şi să-şi sporească atenţia!

Să traverseze strada numai pe trecerea de pietoni şi să nu fugă pe trecerea de pietoni.

Acolo unde sunt instalate semafoare, să aştepte cu răbdare apariţia luminii de culoare verde şi să traverseze numai pe această culoare, în intersecţiile unde nu exista semafor, traversarea se va face numai pe la colţul străzii, după o atentă asigurare că nu se apropie nici o maşină din ambele sensuri de circulaţie.

 

Pentru orice situaţie care poate constitui o urgenţă, apelaţi serviciul unic de urgenţă 112!

 

 

VACANŢĂ PLĂCUTĂ!