28 August 2017Sursa: IPJ OLT

BULETIN INFORMATIV cu privire la activitatea desfășurată de Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt pentru siguranța participanților la traficul rutier

BULETIN INFORMATIV

cu privire la activitatea desfășurată de Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt

pentru siguranța participanților la traficul rutier

 

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt, prin intermediul polițiștilor rutieri, acționează permanent pentru pentru creșterea siguranței traficului rutier.

Astfel, în primele 7 luni ale anului 2017, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au acţionat în scopul prevenirii accidentelor de circulaţie, asigurarea unui trafic fluent pe raza judeţului Olt, pentru atingerea obiectivului asumat în cadrul Uniunii Europene de reducere cu 50 % a numărului persoanelor decedate din accidentele grave, precum şi în baza Planului Unic de supraveghere şi control al traficului rutier la nivelul judeţului Olt, urmărindu-se  respectarea legislaţiei rutiere.

În acest context, politiștii rutieri și-au intensificat eforturile pentru reducerea numărului de accidente, în cadrul unor acțiuni punctuale de combatere a cauzelor generatoare de  evenimente rutiere, precum și prin activități de prevenire a acestora.

Polițiștii au fost prezenți trafic, în primele 7 luni ale anului în curs, aplicând 32.368 de contravenții, un procent de 99,28% fiind reprezentat de sancţiunile contravenţionale prevăzute de O.U.G. nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Acestea au vizat, în special, nerespectarea regimului de viteză 35%, nefolosirea centurii de siguranţă 18%, diferența de 47% fiind reprezentată de nerespectarea regulilor de prioritate, conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice, etc.

Un aspect pozitiv îl constituie activitățile de prevenire pentru ridicarea nivelului de disciplină rutieră în cazul bicicliștilor, categorie de participanți la trafic care reprezintă a doua cauză generatoare de evenimente grave.

De asemenea, au fost reţinute 1.498  permise de conducere, constatându-se o creștere cu 9% față de aceeași perioadă a anului precedent și 677 (+23%) certificate de înmatriculare.  Din numărul total de permise reţinute, un procent de 13,61% au fost pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, 19,62% pentru depăşirea vitezei cu mai mult de 50km/h, 26,30%  au fost reţinute pentru depăşire neregulamentară, 14,41% pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor, diferenţa de 26,06% reprezentând permise de conducere  reţinute pentru alte încălcări ale legislaţiei rutiere.

În aceeași perioadă, pe raza județului Olt, au fost constatate 298 infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, constatându-se o creștere cu 4 % față de aceeași perioadă a anului trecut.

Efectivele de poliţie rutieră au acționat atât în zona şcolilor şi liceelor din municipii şi oraşe, cât şi în zona şcolilor din mediul rural, în strânsă concordanţă cu dinamica situaţiei operative pentru diminuarea cauzelor generatoare de accidente rutiere, precum şi în locurile şi mediile unde s-au comis frecvent evenimente rutiere mortale şi grave de circulaţie.            

Polițiștii rutieri au participat la 116 şedinţe cu tematică rutieră, în cadrul unităţilor de învăţământ de pe raza municipiilor, orașelor şi a comunelor arondate, ocazie cu care elevii au primit recomandări cu privire la regulile de deplasare pe drumurile publice, în calitate de pietoni și bicicliști. Activitățile au fost desfășurate în colaborare cu reprezentanţii unităţilor de învăţământ.  Exemplificăm,  în acest sens,  campania organizată de  Poliţia Rutieră împreună cu Fundaţia United Way România  - în parcarea magazinelor Kaufland.

Vă reamintim că depășirea limitelor legale de viteză și viteza neadaptată la condițiile de trafic reprezintă unele dintre principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave produse pe drumurile publice.  

Polițiștii continuă să acționeze în scopul prevenirii accidentelor rutiere, fiind prezenți pe arterele rutiere din județul Olt.